De nieuwe preamp met phono in en afstand bediening
Preamp II met phono input en afstand bediening


De nieuwe winter preamp is ontstaan omdat mijn voorgaande preamp niet in het audiorek paste. Ik wilde deze keer eens iets anders als de gebruikelijke zelfbouw vormgeving. Dus veel zoeken, vragen en surfen op internet tot dat ik een kast gevonden had die de volle 100% naar mijn zin was. Nou dat is een probleem. De kasten die ik vond waren of niet mooi, te klein, te groot of gewoon te duur. Ik ben ook maar een hobbyist die het van zijn spaarcenten moet bekostigen. Maar toch ben ik op een gegeven moment tegen 'de' kast aan gelopen, zoiets komt altijd uit een onverwachte hoek. Deze keer door een vriend getipt en gelukkig de kast nog kunnen bestellen aan de andere kant van de aarbol. Resultaat is problemen met betalen, ruim 6 weken wachten op de boot, ellende met de douane en eindelijk kwam via TPG post toch nog een enorme doos met een mooie kast binnen de deur. Een ervaring om nooit te vergeten! Maar hij is er.

Nu nog het ontwerp maken voor de preamp. De wens is een versterking van ongeveer 10 keer voor de line ingang, een mooie phono preamp, een uitgang voor mijn DAT recorder en afstand bediening. Gemakt dient de mens. De laatste eis heeft me werkelijk behoorlijk moedeloos gemaakt in het vinden van de juiste componenten die ik uiteindelijk toch gevonden heb. De preamp moet ook nog eens een kwaliteit leveren die zelfs de beste eindtrap tevreden kan stellen. De geluid kwaliteit mag in geen geval door de preamp beperkt worden. Dat dit geen gemakkelijke opgave is heb ik ondervonden, ik heb heel wat moeten rekenen en tweaken voor dat ik tevreden was over het resultaat. Tijdens al het tweaken heeft zelfs mijn CLIO meetsysteem het tijdelijke voor het eeuwige ingeruild en zat ik dus een hele tijd zonder meetsysteem. Ook hierin zijn hogere krachten mij tegemoed gekomen: ik werd door Triode Dick gewezen op een mooie site op internet waar een stuk prachtige analyse software te vinden is. (de ARTA homepage van Ivo Mateljan)De ARTA software die ik daar vond was weliswaar een pre-release maar werkte zo goed dat ik voorlopig niet omkijk naar een andere oplossing. Maar weer terug naar de preamp. Zoals de stand van zaken nu is komt er als versterkend element een 6SN7 in met een actieve anaode belasting en een klein beetje tegenkoppeling om de versterking op de juiste waarde te krijgen. Tevens hebben we dan minder last van spreiding in de buizen, die is er altijd maar niet zo veel als bij halfgeleiders. Dat is dus nog een prettige eigenschap van buizen. De phono pre is gebaseerd op een oude bekende, de phono Dude. De buizen bezetting is anders geworden dat wil zeggen de ECC83 als laatste trap is vervangen door een 5755. De instellingen van deze trap zijn natuurlijk wel aangepast op deze andere buis. Het RIAA correctie netwerk is gebleven, het voldeed prima en de afwijking van de RIAA curve was zo klein dat verder tweaken weinig zin heeft. Wel is er wat meer aandacht besteed aan de voeding. Alle gloeispanningen zijn nu gelijk gericht zodat er geen enkele manier meer is om via het gloeistroom circuit nog brom in de versterker te krijgen.

Klip op het schema voor een grotere weergave

Ik ben nu zo ver dat ik besloten heb de line amp op print te bouwen. Het print ontwerp is klaar en licht geetst en chemisch vertind op de werkbank. De print die niet paste met de buis er op Het enige jammere is dat als de buis in de voet zit de totale hoogte net 5mm meer is als de binnen maat van de kast. Ik had even de hoogte van de buisvoet over het hoofd gezien, niet zo slim maar ja . . . . dat kan gebeuren. Dus maar op zoek naar een oplossing voor dit probleem. In ieder geval moet er een andere print komen die wel past. De oplossing die ik bedacht heb is een steun maken zodat de buis horizontaal in de kast komt te liggen. Vol goede moed weer een nieuwe print getekend, geetst, vertind en geboord. Alle onderdelen er op gezet en een steun gemaakt voor de buisvoet. Toen alles gepast of het nu wel past, je weet maar nooit! En . . . . het past.
De bodemplaat is gemaakt van 3 mm aluminium. De hele kast is overigens van aluminium maar niet overal 3 mm dik, de wanden zijn 1,5 mm dik en het front maar liefst 10mm ! Een robuust geheel dus waar ondanks dat aluminium niet zwaar is toch heel wat gewicht in zit.

Preamp II indeling preamp II indeling Preamp II bodem met front Preamp II motor volume en input select preamp II volume regelaar en switch achter in de kast preamp II indeling preamp II indeling preamp II indeling ingangs circuit Phono stage Voedigs deel Line stage met EH6SN7 Voor aanzicht met afstand bediening achter aanzicht met phono on/of switch Ingangs keuze voor record out Volume regelaar en aan/uit


Ook heb ik wat metingen aan de preamp in de huidige situatie gedaan. De RIAA correctie kan ik nog wat verbeteren, hoewel een maximale afwijking van 0,5 dB (gemeten) nog niet echt verkeerd is!

Amplitude en fase verloop van de line stage
Amplitude en fase verloop van de linestage van input plug naar output plug.

Frequentie spectrum op de output bij 1 Volt 1 Khz uitgang

Frequentie spectrum op de uitgangs plug bij 1 Volt uitgansspanning en 1 kHz. Een THD van 0,005% !!

RIAA correctie van de phono stage
Aamplitude en fase verloop van de phonostage van ingangsplug naar uitgangsplug.
Hier kan nog wat winst behaald worden met zorgvuldig tunen. Dit staat op de planning!!