Mijn ervaringen met het SONOS wireless sound system

de controller

Ik ben lang geleden gezwicht voor het gemak van streaming audio en praktisch gezien afscheid genomen van mijn CD speler. Eigenlijk komt het er op neer dat de CD speler zijn plaats in het systeem behouden heeft en er een streaming audio systeem van Sonos naast is gekomen. Het Sonos systeem wat ik heb bestond in het begin uit een Z100 speler, een Sonos bridge, een CR100 controller en natuurlijk mijn PC met wat muziek in een gedeelde map.

De Z100 speler zit behalve aan het lichnet voor voeding via een interlink gekoppeld aan de voor versterker. De verbinding met de muziek bestanden op de PC gaat draadloos via het Sonos eigen draadloze systeem dat de koppeling maakt met de Sonos bridge. De Sonos bridge is verbonden met het bedrade netwerk. Dat werkte destijds, dat was (denk ik) in 2006, echt perfect zolang er niet te veel netwerk verkeer was. In die tijd was was dat geen probleem. Downloaden en internet TV was nog echt niet populair en een bedraad netwerk is redelijk snel.

Deze positieve ervaring heeft tot gevolg gehad dat ik een server heb ingericht waarop mijn muziek staat, alle CD´s geript en omgezet naar FLAC omdat dit een verlies vrije compressie is en dus minder ruimte op de server in beslag neemt. En bijkomend voordeel is dat er ook minder verkeer is over het eigen Sonos draadloze netwerk tussen de bridge en Z100 speler. Wel belangrijk omdat ik ondertussen ook een tweede speler had aangeschaft voor in de woonkamer en nog een derde speler, een Z120 speler met ingebouwde versterker voor in de hobby kamer.
De server kreeg nog een neven functie en dat is het hosten van 3 websites waaronder deze website. Dat was allemaal goed mogelijk omdat de server 2 bedrade netwerk aansluitingen heeft die volledig gescheiden zijn en ook in verschillende netwerk adres ranges zitten. Dus 1 netwerk aansluiting heeft verbinding met het internet voor de hosting van de websites en de andere netwerk aansluiting is alleen bedoeld voor het Sonos systeem. Om updates van het Sonos systeem en internet radio mogelijk te maken bestaat er een exclusieve link tussen beide netwerk verbindingen op voorwaarde dat de verbinding wordt geinitieerd door het Sonos systeem. Gevolg is dat het Sonos systeem wel bij internet kan maar via het internet geen verbinding bestaat met het Sonos systeem en dus ook niet tussen het thuis netwerk en het Sonos netwerk. Dit resulteerd in een systeem waarbij de netwerk belasting zoals downloaden en video streaming over het thuis netwerk geen invloed heeft op het Sonos netwerk. Zover dus een prima opgezet systeem wat op alle 3 de players tegelijk CD kwaliteit muziek kan spelen zonder enige hapering ongeacht wat er op het thuis netwerk of internet gebeurt. Op alle spelers verschillende muziek of synchroon dezelfde muziek, allemaal geen probleem.

Het Sonos systeem heeft zo jaren echt perfect gefunctioneerd totdat de laatste update een feit werd. Het was al door Sonos bekend gemaakt dat de CR100 controller niet meer 100% ondersteund ging worden maar daar dan verwacht ik dat de ontwikkeling voor die controller stil staat en er geen nieuwe features meer bij komen. Dat bleek ook het geval maar erger nog bestaande features waren verdwenen. Een updat bleek dus een downgrade te zijn geworden, en wat voor een. Na een update restart het hele systeem en worden tijdens de startup normaal alle spelers, de bridge, de controller en de gedeelde mappen weer netjes aan elkaar gelinkt, tenminste . . . . . . dat was voorheen altijd het geval, deze keer dus niet. De controller melde dat er geen spelers meer beschikbaar waren om muziek af te spelen, wel vind hij de bridge en de controller in de lijst terug. Dus einde oefening, geen muziek meer!

Uiteindelijk heb ik ruim een uur met de Sonos helpdesk, die aanvankelijk niet goed begreep hoe de configuratie hier in elkaar zit, een de telefoon gezeten en hebben we gezamelijk heel wat testjes gedaan. Daar bij heb ik tijdelijk even de Sonos bridge ook gekoppeld met mijn laptop (met een 15m lange ethernet kabel) en zo met remote desktop de Sonos helpdesk´er mee laten kijken en doen op de laptop. Resultaat was wel dat de 3 spelers (2 keer Z90 en Z120) het wel weer deden. Niet helemaal zoals het hoort omdat als ik twee of meer zones koppel het spelen stopt, gekke is wel dat ik zonder problemen op alle 3 de zones zonder haperen verschillende muziek stukken kan afspelen. Je zou zeggen dat de netwerk belasting en load van de server veel hoger is (en dat is ook zo!) dan als je 1 file tegelijk naar 3 spelers streamt. Goede punt is zeker dat er voldoende aandacht en geduld blijkt bij de Sonos helpdesk, fijn dat te merken! Daar kan je de pet voor afnemen zeker omdat mijn setup zeker niet behoord tot de ´standaard´ zoals ze dat verwachten. Ik heb dus geen gewone Windows PC of Mac waar de gedeelde muziek bestanden staan en ook nog eens gekoppeld is aan het normale netwerk, niets van dat alles! Ik heb een Linux server die via 1 netwerk aan aansluiting een het internet hangt en o.a. deze website aan het www laat zien en een andere netwerk aansluiting verzorgt het Sonos systeem middels een Samba file server. Beide netwerken zijn via een gedegen firewall gescheiden zo dat Sonos wel het internet ziet voor updates en internet radio maar het internet geen Sonos ziet. De restproblemen liggen nu nog bij Sonos op tafel maar gezien mijn ervaring heb ik er wel vertrouwen in dat het opgelost gaat worden en ik over enige tijd weer in meer ruimtes synchroon muziek kan afspelen. Ik ga wel overdenken of ik misschen een Android tablet ga aanschaffen omdat het daar mee mogelijk is om een Sonos controller app. te downloaden is die direct op het Sonosnet WiFi netwerk communiceert met de spelers en waarmee de CR100 overbodig wordt. Dan heb ik 2 controllers, de CR100 en de Android tablet, zodat er in twee ruimtes onafhankelijk van elkaar heerlijk met het systeem gespeeld kan worden. De kosten van een goedkope Android tablet licht ieder geval stukken lager dan wat de prijs van een Sonos controller was, ze zijn immers niet meer leverbaar.

Eerst dus maar even gewoon genieten van de muziek, Sonos klinkt ieder geval prima en zeker via mijn Cambridge Audio DACmagic en mijn hybride ESL´s op de Marantz versterker maar ook via mijn home designed solidstate preamp met daar achter een miniDSP een 300b SE voor het hoog en de KT88 klasse A push-pull voor het laag in mijn groene transmissielijn speakers.

Huidige situatie


Ik heb totaal 3 players, 1 Sonos connect (speler met lijn uitgang) in de woonkamer aangesloten op mijn Marantz SR7007 surround receiver, een Sonos connect in de ´muziek´ kamer aangesloten op mijn solidstate preamp met PGA2310 volume regeling en KT88 klasse A en 300B single ended versterkers, en een Sonos connect Amp in de werk kamer aangeloten op een paar KEF speakers. Ik heb als aanvulling op CR100 controller (hopeloos uit de tijd) pas geleden een ASUS MeMo pad met Android gekocht die ik ook als controller kan gebruiken en het SONOS eigen Wi-Fi netwerk kan gebruiken. Apparaten met het Android systeem zijn de enige die het SONOS eigen Wi-Fi netwerk kunnen gebruiken. Een Apple I-pad of Windows systeem hebben geen toegang tot het SONOS eigen draadloze netwerk. Jammer maar helaas, daarvoor moet je het Sonos systeem koppelen met je Wi-Fi netwerk wat je (waarschijnlijk) toch wel in huis hebt. Dat geeft wel beperkingen want zware netwerk belasting kan tot haperingen van de gespeelde muziek leiden, niet zo snel maar ga maar eens een groot bestand downloaden als je muziek luisterd. Dan word je niet echt blij !!!! Om die reden heeft mijn file server (Ubuntu server met SAMBA enz.) ook twee netwerk interfaces, een voor internet omdat het ook dient als webserver (apache) met onderandere deze website en de tweede voor het SONOS systeem met ongeveer 1600 Gbyte aan FLAC muziek bestanden. De apache webserver zit dus vast aan mijn modem (met firewall) aan het internet en mijn interne draadloze Wi-Fi netwerk, de file server zit vast aan het SONOS systeem en nis niet bereikbaar via het internet of draadloze computer netwerk. Er bestaat in de server wel een link tussen beide netwerken om er voor te zorgen dat het SONOS systeem wel updates kan doen en internet radio kan spelen. Eerlijk gezegd vind ik de Asus MeMo pad de fijnste controller, echt beter dan de CR100, die ik gehad heb. De MeMo pad werkt lekker snel, geeft veel en duidelijke info van wat er gebeurt en wat betreft prijs ook prettig, het had zelf met de goedkoopste Android gebaseerde tablet gekund maar ik vind de Asus toch een mooi apparaat en die ´paar´ extra duiten die hij koste ben ik na een paar weken al weer vergeten. Nu het SONOS systeem weer super werkt ben ik weer helemaal tevreden en kan het wat mij betreft weer jaren mee, ondanks dat het geen 24 bit / 96Khz of 192kHz bestanden kan afspelen. De 16 bit 44kHz (CD compatibel) en 16 bit 48 kHz bestanden klinken ook bijzonder goed mits de opname en mix goed is en daar is vaak nog heel veel te wensen over. Grappig is dat er zelf relatief veel oudere opnames uit de jaren 60 en 70 bijzonder goed zijn in vergelijk met wat tegenwoordig gemiddeld geproduceerd wordt. Uitzonderingen zijn er natuurlijk want ook tegenwoordig worden er ook wel (niet altijd) bijzonder goede opnames uitgebracht.